perjantai 14. marraskuuta 2014

Hömpsällään

Niinhän siinä sitten kävi, että juotuani purkillisen glögiä ja kuunneltuani yhen Juha Tapion joululaulun liikaa ratkesin. 




Öhöm. Nyt meillä on sitten jääkaapissa tekeytymässä huomiseksi piparitaikina, uunissa porkkanalaatikkoa ja meitsi himmailee täällä kynttilänvalossa ja syö suklaata. Jep. Mutta oli pakko testata gluteenitonta piparitaikinaa ja jos niistä tulee hyviä, tämä satsi riittänee varmaan vallan hyvin minulle jouluksi. Siippa saa omat ihan tavalliset piparinsa sitten ko tässä jouan paneutua isomman satsin valamistamiseen. Viime vuonna tein piparit gluteenittomina yksinkertaisesti korvaamalla omasta hyväksi havaitusta ohojeestani vehenäjauhot gluteenittomilla ja lopputulos oli siinä mielessä tuhoisa, että taikina halusi paistovaiheessa käyttäytyä täysin hallitsemattomasti. Osasta tuli ihan tavallisia, osa levesi muodottomiksi uunissa ja toiset halakailevat pinnasta. Siispä tänä vuonna vahingosta viisastuneena väsäsin erillisellä ohojeella taikinan ja se oli kyllä kieltämättä kivan vaivatonta tavalliseen verrattuna. En muista, mistä olen tämän ohojeen poiminut, mutta se meni kuta kuinkin näin:

Gluteenittomat piparkakut
125g voita
1 1/4 dl sokeria
3/4 dl siirappia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
½ tl suolaa
1/4 tl neilikkaa 

Kiehauta yllämainitut aineet kattilassa, jäähdytä hieman ja lisää 1 muna sekä keskenään sekoitetut

3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2½ dl perunajauhoja
1 tl soodaa

Anna taikinan jähmettyä kylmässä, leivo pipareiksi ja paista 200 asteessa.

Täytyy kylläkin tunnustaa, että tein alakuperäiseen ohojeeseen hieman muutoksia, siinä ko käskettiin laittaa tattarijauhoja, mutta minun mielestä tattari kuuluu enemmänkin suolaisiin leivonnaisiin, joten vaihoin sen perunajauhoon. Katotaan syntyykö katastrofi. Mausteita saattoi myös hulahtaa ohojeistusta enemmän, koska pipareitten pitää maistua. Taikina ainaki tuoksui ja näytti ihan lupaavalta, jäämme jännällä odottamaan huomista. Ja huomenna siis tenttikirjan lukemisen lisäksi aijon myös näköjään leipoa pipareita. 

Joo, tämä ajanhallinta ei aina oo ihan meisin vahavin puoli. 

Ja mitä tulee nuihin porkkanalaatikoihin, no, tekasin, koska pystyn siihen ja halusin. Mielestäni aivan pätevä syy. Toisen voi laittaa pakkaseen ja laittaa sitten siipan matkaan jos ja kun se tarttee jouluna omia eväitä. Ja toisen, no, voin vaikka syyä. 

Mutta nyt minä raapustan vielä yhen opiskeluhomman ennenkö luovutan ja menen nukkumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!