lauantai 9. tammikuuta 2016

Ahkera lauantai

Siihen nähen, että olen mönkinyt tänään vasta kymmenen jäläkeen ylös sängystä (kiitos lomamoodi ja pitkäksi venähtäneet illat siipan ja joululahajaksi ostetun Californication-boksin, vuorokausirytmi on heittänyt hieman häränpyllyä), olen ollut meleko aikaansaavalla tuulella tänään. Vaikka aamulla pitikin käyttää varmaan puoli tuntia siihen, että sain houkuteltua itteni ylös sängystä, tuli päivästä kuitenkin yllättävän touhukas. Koska pihalla vallitsi niin "lämpöinen" keli (-15), päätin hankkiutua tuvan nurkassa nököttäneestä joulukuusesta eroon. Ensin sahasin oksia leivinuunin täyteen, sen jäläkeen aukasin ikkunan ja viskasin kuusen pihalle. Jonku tovin se kuusi oli tosiaan ehtinyt siinä jo kuivua, varisevien neulasten määrästä päätellen...

Jossain määrin tuntui ikävältä sahata kauniista ja hyvintuoksuisesta, joskin neulasiaan kovasti varistelevasta, mutta hyvin palavelleesta kuusesta niin brutaalilla tavalla oksia pois ja työntää niitä uuniin, mutta sitten ajattelin, että saapahan kuusi arvoisensa lopun ja tulee käytettyä ihan loppuun asti. Ei ole turhaan kaajettu sitäkään puuta. Neulaskaaoksesta selevettyämme (onnistuivat miltei tukkimaan pölyimurinkin) lähettiinkin sitten pihamaalle koiran kanssa kuskaamaan vielä hieman lisää lämmityspuuta tupaan. Ei pijä antaa pikkupakkasten hämätä, säätiedotusten vilikuilu antoi sen verran osviittaa siitä, että kireämpiä kelejä saattaisi taas olla tulossa, niinpä katsoinkin parhaaksi kantaa puuta sisään jo ennakolta. Ja tehtiimpä met päivälläkin kuusentuoksuiset tulet uuniin, että sain nyt illasta kokattua ruuan siellä.

Päätin sitten muutenkin alakaa pakata joulukoristeita lopultakin laatikkoihinsa sohovalta lojumasta ja vaihoin samassa rytäkässä verhot ja joulutekstiilit muutenkin. Nyt on alakerrasta siivottu joulu oikiastaan kokonaan pois. Tarpeeksi pitkään ko venyttää, ei tunnu niin ahistavalta, vaan ihan hyvältä ottaa jouluverhot alas, puistauttaa pihalla ja viikata kaappiin odottamaan seuraavaa joulua. Tammikuun pimeyttä voi kuitenkin edelleen valaista kynttilöin ja jatkaa vielä tunnelmointia (kuten tälläkin hetkellä). Tosin ko ripustin ennen joulua pois ottamani verhot takaisin ikkunaan, nousi esiin pienoinen ongelma. Laskosverhot ovat nimittäin ihan selekiästi syysverhot, eivätkä mätsää talaveen ja kevättä kohti kulukemiseen enää ollenkaan. No, Jotex kyllä tarjosi jo ratkaisua tähänkin:

Böljä-laskosverhot, kuva Jotex

Bella-sivuverhot, kuva Jotex
Näillä verhoilla saisi kivasti tupaan pirteämpää ja raikkaampaa ilimettä syksyn synkistelyjen tilalle. Böljä (:D) -verhoja ei olisi hinnallakaan pilattu, ovat nimittäin alessa ja 120 cm leveä verho kustantaisi 9 euroa kappale. Bellat taas irtoaisivat 220 cm pitkinä hintaan 17,90 euroa, joten ei niitäkään ihan hirmuhintaisiksi voi haukkua. Kapeisiin ikkunoihin siis nuot laskosverhot ja isompaan ikkunaan vihiriät pitsiverhot, ehkä nuitten mustien paneelien kaveriksi kuitenkin vielä näin aluksi. Voe änkyrä... 

No mutta, into verhojen vaihtamiseen loppui kuitenkin kesken matkan ja yläkerran verhot jäivät vielä vaihtamatta. Oikiastaan siksi, että yläkerrassa on pikkukuusessa edelleen valot ja palloja. Katsotaan jos juhannukseen mennessä raaskisin siitäkin luopua. Kattelin tuossa myös nuita olokkarin jouluverhoja ja tulin siihen tulokseen, että ensi jouluksi pitää saaha uu'et. Mustat verhot harmailla ja valakeilla tähdillä ja punaiset sydännaruverhot on jotenki aikansa eläneet ja voivat jatkaa jossaki muussa ikkunassa (esim. yläkerran makkari) ens jouluna, mutta olokkariin pitää ensi jouluksi saaha siniset verhot hopealla. Jep. Josko niitä sitten marraskuussa oisi vaikka Jotexin alessa. :D

Alesta himoitsin jo tosiaan ensi jouluksi mattojakin, mutta haaveeksi taitavat jäädä. Tupaan bongasin kyllä ihan täydellisen maton, saapa nähä käveleekö ensi jouluna vastaan samanlaisia missään, se oli nimittäin niin hieno yksilö! Ja voi kyllä, jouluksi pitää olla omat matotkin. Ei nyt kaikki, mutta muutama kuitenkin. Lähinnä isot matot ylös ja alas. Ja net punaiset istuintyynyt keittiön tuoleihin haluan kans ensi jouluksi, en tiijä minkä päähänpinttymän olen näistä nyt kehittänyt. Ilimeisesti kaikki muukki oli halunnu, koska kaikki punaiset oli loppunu Anttilasta ennen joulua, eikä niitä näköjään ole aleenkaan asti riittänyt... Ja himmelin! Joko semmosen ihan oikian olokihimmelin tai niistä mustista pilleistä tehyn version.

Hups, mites tästä nyt tuli tämmönen ensi joulun sisustusjuttu jo. :D Mutta met todelliset jouluihimisethän bongataan joulujuttuja pitkin vuotta ja ostetaan niitä ajankohasta riippumatta (terkuin ostin jouluverhot kesällä).

Jos jollekin jäi nyt vielä epäseleväksi, niin meikähän on siis kunnon alennusmyyntihaukka. Yleensä vaan kaiken tarpeellisen (ja vähemmän tarpeellisenkin) saa jossain vaiheessa alesta. 

No mutta, kylläpäs tuo kello nyt taas juoksee, tarkoitus oli jaksaa siivota keittiö vielä ennen nukkumaamenoa (eli vihaamani astianpesukoneen tyhjennys oisi ohojelmassa) ja sängystä pitäisi vielä raivata pois palapelihommat (pitäisi siirtää palapelin kokoamiset jonnekin, missä niitä ei tarvisi koko ajan siirrellä, muttako makkarin sängyllä on hyvin tilaa ja paras valo siihen hommaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!