keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Remonttihaaveita osa 1: Kodinhoitohuone ja eteinen eli elintasojatke

Koska minulla on tässä nyt ollut viime aikoina enemmän ja vähemmän aikaa ja tykkään haaveilusta, päätin koota pientä kollaasia ja ideapankkia siitä, minkälaisia rakennus- ja remontointiajatuksia meikäläisellä olisi taloon liittyen (tietysti sillä ajatuksella, että kaikki olisi mahdollista eikä raha tai mikään muu rajoita ;) ). Ensimmäisenä vuorossa olisi haaveiden kodinhoitohuone sekä eteistilat. Kodinhoitohuone olisi haaveena toteuttaa erilliseen "elintasojatkeeseen", johon tulisi lisäksi myös kunnon iso eteinen, sekä pari makkaria ja tietysti käytävä, joka yhistää jatkeen vanahaan osaan. Kylymä eteinen saisi väistyä jatkeen tieltä.

kuva asuntomessut.fi
Tässä on ehottomasti parhain inspiraatiokuvani kodinhoitohuoneen suhteen tällä hetkellä! Yksityiskohdat ei sinänsä ihan mätsää omien ajatuksien kanssa (esim. kaappien ulukomuoto ja värimaailma), mutta juuri tuollaisen ikkunan ja tason sen eteen haluaisin meijän tulevaan kodinhoitohuoneeseen. Pyykkikoneen haluaisin upotettuna puisen tason alle (kuivausrumpua en tartte) ja tasolle vesipisteen riittävän isolla altaalla sekä riittävästi kaappeja säilytystilaksi. Myös tuo tason yläpuolella oleva tanko, johon voi ripustaa esimerkiksi silitettyjä vaatteita hengarissa, on erittäin kätevä. Pelekkien yläkaappien sijaan tarvitaan myös kuitenkin riittävän iso siivouskomero, sekä kaappi likapyykille. Lisäksi kodinhoitohuoneeseen pitäisi mahollisesti mahuttaa lämminvesivaraaja. Seinät tekisin ehottomasti hirsipaneelista, kuten tässäkin ja jättäisin net tuommosiksi käsittelemättömiksi. Puu tietysti aikanaan tummuu, mutta sittenkö alakaa tympiä semmosen kellastuneen puupinnan katteleminen, voi seinät käsitellä vaikkapa kuultovalakosella. Lattiaan laittaisin myös laatan, mutta ehkä isompaa ko tässä ja väriltään tummempaa. Ikkunanpuitteet ja katto saisivat varmaankin pintaansa valakosta. 


kuvat Laattapiste.fi ja asuntomessut.fi
Värimaailmaksi haluaisin kaappien ja lattian osalta ehkä enemmän sitten tällaista, kuin näissä kuvissa. Lattia voisi olla ekan kuvan tyyppistä vähän isompaa laattaa, mutta väriltään tummemman harmaata kuten jäläkimmäisessä kuvassa. Molemmissa kuvissa myös kaappien vetimet on kivat. Välitilaan en ole ihan varma, haluaisinko laattaa vai menisikö siinäkin hirsipaneeli, tietysti vesipisteen kohalla olisi järkevintä olla jotain roiskeita hyvin kestävää materiaalia. 

kuva temal.fi
Kodinhoitohuoneen altaaksi tekisi kovasti mieli laittaa jokin tämäntyylinen pyöriä allas, mutta en sitten tiijä, että oisiko se todellisuudessa riittävän iso ja käytännöllinen. Jokin tämmösessä koolia muistuttavassa altaassa meikäläistä kuitenkin viehättää. Tälle sitten pariksi jokin käytännöllisen mallinen hana.
kuva Ikea

Pienenä yksityiskohtana haluaisin kodinhoitohuoneeseen sitten myös tällaisen Ikean liinavaatekaapin lakanoitten säilytystä varten! Jotenkin ajatus tämmöisestä vanahanaikaisesta liinavaatekaapista viehättää, joten miksipä osan kodinhoitohuoneen säilytyksestä ei voisi toteuttaa näinkin? Mikäli kodinhoitohuoneessa kuitenkin iskisi tilanahtaus, tämä saattaisi ehkä myös mahtua yläkerran vessaan (se onkin sitten eri tarina, että onko lakanoita järkevä säilyttää siellä vai pitäisikö kaapista sitten löytyä vaikkapa pyyhkeet, tiedä häntä...)

Tällaisia! Kodinhoitohuoneeseen haluaisin siis pyykin- ja vaatteidenkäsittelyyn riittävät tilat (likapyykki, pesu, kuivaus, silitys, ompelu jne.), liinavaatteiden ja pyyhkeiden säilytyksen, siivousvälineiden säilytyksen (kaikki imurista moppiin ja pesuaineisiin sekä astioihin) että myös mahdollisesti lämminvesivaraaja ja muut siihen liittyvät jutut. Lisäksi olisi ajatuksena, että kodinhoitohuoneen yhteydessä olisi erillinen "kuivaushuone", jossa voisi kuivata myös pyykkiä (etenkin talvisin lakanat) ja kenkiä ynnä muuta. Kuivaushuoneen kautta olisi yhteys suoraan eteiseen ja eteisen sekä kodinhoitohuoneen välille olisi ajatuksena sijoittaa myös kurasyöppö rapaisia kenkiä ja koirantassuja ajatellen.

kuvat asuntomessut.fi, ylempi ja alempi
Eteiseen haluaisin sellaista vanahanajan kuistin tyyliä, vähän kuten näissä kuvissa. Eli ikkunoista kulmaan molemmille seinillä ja ikkunoitten alle penkkiä säilytystilalla. Esimerkiksi tämä Jyskin Aulum voisi olla juuri sellainen. Lattiamateriaaliksi jotain kosteutta hyvin kestävää (esim. isoa laattaa) ja lattialle reilunkokoinen eteismatto, joka imee kurat ja muut itteensä. Sen lisäksi sitten tietysti riittävät säilytystilat kengille ja ulukovaatteille. Varmaan ihan hyvä oisi varata ainakin yksi roinakaappi siipallekin. Eli riittävän iso eteinen, jossa mahtuu pukemaan ja riisumaan ja säilyttämään kaiken tarpeellisen.

Makkareita en sen kummemmin ole miettinyt vielä, sikäli ko niissä nyt kauhiasti mitään miettimistä onkaan. Perus vaatekaapit niihin ja pintamateriaaleina varmaan samaa linjaa ko vanahalla puolella, eli petsatut hirsipaneeliseinät ja puulattia. Ehkä yhden seinän voisi halutessaan tehä jonkinlaisena tehosteseinänä. Jatke olisi muutenkin tarkoitus kokonaisuu'essaan toteuttaa samalla twistillä ko vanaha osa niin, että se sulautuu hyvin osaksi kokonaisuutta.

Iso, iso haave olisi tämä! Tällä hetkellä ko pyykinkäsittelyyn ei oikiastaan ole juuri minkäänlaisia tiloja. Etenkin kuivaus ja likapyykin säilytys tökkivät ja ohan se kone tuolla kylyppärissä vähän tiellä. Kahen ihimisen pyykit menee vielä, mutta yhtään isomman pyykkivuoren kanssa eessä oisi todennäköisesti katastrofi. :D Plus että kunnollisen siivouskomeron puute on ihan tuskaa! Esimerkiksi imuri kuuluu meillä vakiokalusteisiin, joka vaeltaa aina huoneesta toiseen tai lotkottaa keskellä lattiaa. Toki sitä käytetäänkin niin palijon... Ja tietysti kunnon iso eteinen helepottaisi elämää, ko kylymä eteinen on etenkin näin talavella sananmukaisesti kylymä eteinen.

Kyllähän tämmösessä viiskytluvun puutalossa pitää elintasojatke olla, vai mitä? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!