lauantai 23. elokuuta 2014

Toivonpilikahuksia Itä-Lapista

Ihan ensiksi, voi kirosana nuita ajastettuja julukaisuja, jokka eivät jostain syystä muuttuneet julukisiksi silloin ko olisi pitänyt. Eli pahoitteluni siitä, että luotin teknologiaan ihan liikaa tarkistamatta asiaa. Pari informoivaa tekstiä olivat jostain syystä jääneet arkistojen aarteiksi, vaikka niitten piti tulla ajastettuna ulos tuossa lomani alakupuoliskolla. Ovat kuitenkin nyt näkösällä. 

Joten, emme anna tämän tökkivän alun haitata menoa sen enempää. Lomat alakaa olla paketoitu ja mikään itälappilainen elukka ei pistelly meikää poskeensa, vaikka täällä vallinneesta hilijaisuu'esta voisikin niin päätellä. Otin kuitenkin loman ihan loman kannalta ja ennen kaikkia keräsin materiaalia ja ajatuksia tulevia blogitekstejä varten.

Ja sitä materiaalia löytyy, uskokaa pois. Kuvat on vielä kamerassa ja käymättä läpi, koska virallisesti olen vielä lomalla. Oon myös koonnut runsaasti ajatuksia ja miettinyt, mistä kaikesta haluaisin puhua (kuhan vaan muistaisin kaikki hienot ideat, Tuntsan erämailla ei aina ollu kynää ja paperia tarjolla ja puhelimen akkuki näytti useimmiten nollaa, älypuhelimet, huoh...) Pienen varaslähön halusin kuitenkin ottaa tämän uutisen vuoksi. Kokoomuksen Risikko yllätti meikäläisen (ja kerrankin positiivisesti) jysäyttämällä kantansa Soklin kaivokseen. Ja jos joku ei tuota uutista vielä lukenut tai ei asiaa tiijä, niin se on positiivinen. En voi tarpeeksi alleviivata ja korostaa, kuinka palijon Itä-Lappi Soklin kaivosta ja sen mukanaan tuomia työpaikkoja ja piristysruisketta tarvitsee. Vielä ko ymmärtäisivät tuon ratavaihtoehon järkevyy'en, ettei laiteta enää lisää rekkoja jylläämään valamiiksi jo huonokuntoisille teille.

Joka tapauksessa tämä on aina niin huonojen uutisten virrassa todellinen juhulan aihe. Täytyy sanoa, että Risikko on ainakin toistaiseksi lunastanut meisin hyväksynnän myös torppaamalla autoilun kilometripohojaisen verottamisen. Tätä Risikko perustelee sillä, että myös syrjäisillä kairoilla työhön kulukemisen täytyy olla kannattavaa. Tällaista järkipuhetta olenkin kaipaillut ministerien suusta! Mielestäni on hyvin jännä, että edeltäjänsä Kyllönen seisoi täysin uudistuksen takana, vaikka on kotoisin Kainuusta, missä luulisi ihimiselle konkretisoituvan nuot pitkät välimatkat ja julukisten kulukuyhteyksien puuttuminen. Yksityisautoilun maksumiehiksi eivät saa joutua net, jokka joutuvat pakon eessä käyttämään omaa autoa, koska muuta mahollisuutta kulukea töihin tai saavuttaa palaveluja, ei ole. Susirajan ihimisen logiikalla eniten tulisi maksaa niitten, jokka voisivat heleposti hoitaa siirtymiset sujuvan joukkoliikenteen ja julukisten yhteyksien avulla, mutta eivät sitä silti tee. 

On hitokseen eri asia, meneekö bussi kerran viiessä minuutissa vai kerran päivässä. Vai meneekö ollenkaan.

Mutta minun näkövinkkelistä toki moni muukin asia näyttää palijon yksinkertaisemmalta, eikä se silti sitä tunnu olevan.

Palatakseni takaisin Sokliin, met täällä Lapissa olemma kyllä joka tapauksessa teheneet kaikkemme asian eteen ja näin selekiän viestin ei pitäisi jäähä kuulumatta. Toivon sydämeni pohojasta, että myönteinen päätös saahaan, koska Talavivaarasta huolimatta ja osittain sen takia, uskon kaivosteollisuuteen ja siihen, että meiltä löytyy sen verran lääniä, jolla temmeltää sulassa sovussa niin kaivos, poromies kuin erästelijäkin.

11 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi, kiitoksia tästä :) Täysin samaa mieltä kaivoksista, kyllä täälä lääniä riittää ja tienestejä pitäisi saada. Ittekki olen himovaeltelija ja suuriosa vapaa-ajasta kuluu rinkkaa raahatesssa tuntureilla, mutta en silti ymmärrä joidenkin harrastajien itkemistä aiheesta, että tilat harrastamiselle loppuu. Enemmän meikää asian tiimoilta ottaa kupoliin nämä koko ajan laajentuvat turistirysät..Eipä ole enää hirveästi hurraamista jossain Levin tai Luoston erämaatunnelmassa, kun värivalot loistaa tunturilaelta joka helvetin suuntaan. Tärkeää toki sekin bisnes, mutta en ymmärrä miksei se aiheuta samaa porua, samoilta ihmisiltä kuin kaivoksista nillittäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ernestin peba, kirjotin kauhian pitkän vastausviestin ja sitten tämä stnan Blogger hävitti sen tästä...

      No, sama uudestaan, eli kiitoksia itellesi kommentista, mukava tietää, että täällä joku käy juttuja lueskelemassa! :) Ainahan nuille kaivoksille täytyy pala sitä koskematonta luontoa uhurata, mutta mielestäni se on ehottomasti työpaikkojen arvoista. Eihän niitä kaivoksia kukaan omalle takapihalleen halua, mutta ei met pelekästään matkailusta ja poroillakaan täällä eletä.

      Oon täysin samaa mieltä nuista tunturikeskuksista, minua ei sinne saa kirveelläkään. Varmaan on jotain hienoakin nähtävää, muttako muuten esimerkiksi Levi alakaa muistuttaa jo pientä kaupunkia, niin ei kiitos. Ollaan siipan kanssa mietitty, että matkailu tuo myös sitä rahaa ja työpaikkoja, mutta toisaalta myös taas kääntöpuolena porukka lisääntyy ja ihiminen levittäytyy koko ajan enemmän. Esimerkiksi kotopuolessa Tuntsajoen varsi alakaa kesäisin olla meleko täyteen ammuttu. Nauti siinä sitten erämaan rauhasta ja hilijaisuu'esta, ko naapurin leiri on 50 metrin päässä? Ite kuitenkin olen sen verran antisosiaalinen hiihtelijä, ettäkö kairaan lähen, haluan nauttia siellä rauhasta ja hilijaisuu'esta ihan keskenäni.

      Matkailu vaan on hyväksyttävä syy "tuhota" erämaata rakentamalla tunturikeskuksia ja muita. Ehkä se sitten tosiaan on sitä jonkun erämaatunnelmaa syyä poroa ravintelissa ja kattella värivalojen loistetta tunturin kupeessa. Ja joo,totta kai niitäkin työpaikkoja tarvitaan, mutta on tosiaan jännä, ettei matkailu aiheuta samanlaista raivoa ko mitä kaivokset tekee. Tai että kaivos tunturikeskuksen lähellä on ehoton nou nou. Niinkö siellä nyt muutenkaan palijon mitään koskematonta tai erämaata ois jälijellä, kaivokselle vois vaikka järjestää jotain turistiajeluja... Minullekin tuo turismi tosiaan on vähän kirosana. Toisaalta taas, pitämällä tätä blogia saatan edistää jonkin verran pohojoisen matkailua ja ollaan siipan kanssa mietittykin, että pitäisikö kasvavia matkailun mahollisuuksia hyödyntää sitten ittekin. :D Vaikiaa!

      Poista
  2. Tuohon hyödyntämiseen vois muuten ottaa mallia Ruotsista ja Norjasta, mitä ei Suomessa paljoa näe, tai ainakaan minä en ole nähnyt, niin yksityisten huoneiden tai aittojen (tjms.) vuokraaminen.
    Ruotsin lapissa tai Norjassa autolla kun ajelee, niin tämän tästä on kylttiä postilaatikon vieressä, että yösijaa tarjolla. Välillä varsin yksinkertaisia rakennelmia halpaan hintaan, mutta en minä ainakaan paljon laatua katsele johonkin parinkympin hintaan, kuhan ei vesi tippase sisälle :) Kyllä se tienvarresta telttapaikan ettimisen aina voittaa, varsinkin huonoilla keleillä tai väsyneenä ajaessa.
    Tiedän sitten onko siellä Itä-lapissa tilanne toinen, mutta täällä länsipuolella semmosia saa kyllä ettiskellä, turhaan. Ellei sitten halua mennä näihin viinankatkuisiin hotellikeskuksiin.
    Hienoja kuvia sulla Instassa, alko itteasiassa tekemään mieli lähteä saapastelemaan välillä sinne itä-puolellekin täältä puuttomilta alueilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ekana jes, kuvat on enemmän ko onnistuneita jos jollain alako tehä mieli lähtiä livenä paikalle kattomaan! ;) Kiitos kaunis, toiveena olisi onnistua välittämään ees pala sitä fiilistä etiäpäin, mikä ittiä puhuttelee ko niitä maisemia kattelee. Eli tervetuloa! Meillä on kyllä niin laaja kunta, että täällä riittää vähän kaikenlaista nähtävää, itekään en oo vielä tutustunut varmaan puoleenkaan.

      Tuohon yösija-asiaan en osaa ottaa niin hirviästi kantaa (itellä ko ei oo ollu tarvetta käyttää :D), meijän kunnassa ainakaan kirkonkylällä tai sen lähialueilla ei varmaan ihan hirviästi ole tätä mahollisuutta, mutta esim. tuonne Naruskalle ja Tuntsalle päin lähtiessä on kyllä jonkin verran paikkoja, joissa majoittua, eikä hintakaan varmaan oo ihan hirviä. Toki välimatkat on meleko pitkiä ja sittenkö oikiasti lähetään sinne erämaahan, loppuu ihimisasumuksetki. :D

      Poista
    2. Tuli muuten vielä mieleen tänään tuosta majoituksen tarjoamisesta, että sitä ei varmaan silläkään juuri näje Suomessa, koska byrokratia varmaan jotenki estää senkin. :D Yhtään en ole asiaan perehtynyt, mutta jotenki voisin kuvitella näin... Ainakin Ruotsissa tuntuu niin monen asian kohalla olevan lainsäädäntö ja panostukset huomattavasti paremmin ko mitä meillä täällä.

      Poista
  3. Oho, melekeen kuukausi hujahti ilman läppärin aukasua! :)
    Eli joo, kyllä tuolla länsirajan takana tuntuu olevan moni asia paremmin järjestetty, jotenkin siellä ainakin lapin osalta tuo maalaisjärjenkäyttö on ihan mallissaan palveluineen. Esimerkisi julkiset kulkuneuvot..Tuli tässä huomattua kun lähdin vasiten ilman omaa autoa liikenteeseen, niin ruottissa ei tarvinu paljon bussia ootella, vaikka olin välissä ihan hevonpersiissä. Ihan tuomosista 10 henkilön pikkukylistä pääsi sujuvasti "sivistyksen" pariin :)
    Toisin oli kun sitten saavuin käsivarteen Suomen puolelle, tunturissa vaeltelun jäläkeen piti hellu soittaa hakemaan, ko ois varmaan muutama päivä vierähtäny, helevetinmoisen oottelun ja kiertelyn takia, että pääsee takas pesimäalueelleni, ja ikävän takia tuomosta rallia ei sitten mieli enää malttanu :)
    Ja niiiin, jäi ainakin sitten sulanmaan aikaan tuo Itä-lappi kokematta..mutta ens vuona sitten. Ehkä. Joo! :) Pitää tässä nyt sitten alkaa miettimään, että josko sielläpäin jonku kaamos hiihtelyn tempasis :)
    Ja joo tosiaan, Suomalainen byrokratia. Sydän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan olin jo huolestunut ko ainua kommentoijaki hävis! :D No ei, vautsi, iteki kyllä kieltämättä kaipaisi semmosta tietokonelakkoa ja reissua jonnekki yhteyksien tavoittamattomiin... Joo, on se kyllä kumma, jos tuommonen kulukeminen onnistuu ja Suomessa taas mikään ei pelaa pikkukylissä, ko on liian vähän ihimisiä eikä mikään ole kannattavaa! Aika jännä, että Ruotsissa julukiset voikin pelata hyvin vaikka ihimisiä olis vähän? Täällä ei pääse ees Oulusta Sallaan ko menemällä ensin junalla ja sitten loppumatka linja-autolla ja aikaa tähän kuluu varmaan lähemäs kuus tuntia... Ja kerran päivässä tietyllä junalla, ei muistaakseni viikonloppuisin. Mikäli VR nyt on taas palannut niihin aikatauluihin, jokka mätsää Matkahuollon aikataulujen kans. Ennen pääsi linja-autolla ko vaihtoi Kuusamossa linjuria, suunnilleen kerran päivässä (aamulla seittemältä jos lähti), enää ei sitäkään.

      Kun ei ole kannattavaa.

      Joo, syksy on kyllä kivaa aikaa mutta minä lämpenen myös kaamosajalle itärajalla, kivaa ko on koko ajan kylymä ja pimiä! Jos se vaan nyt enää nykyään tulee talavikaan ajoissa ja kunnolla. :(

      Poista
  4. Älä huolestu, emminä mihkään katoa :D
    Vähän ollu joo semmosta pientä vieraantumista näistä mööpeleistä viimeaikoina, mitä nyt instagrammia (Oon muuten se olio, joka ruukaa sen nallen kans tulistella ja vaellella, josta instassa vissiin muutama kuvaki, näin anonyymihommia vähän avatakseni ;D :) ja naamaraamattua tulee puhelimella pällisteltyä. Mutta tekee kyllä hyvää olla kokonaan poissa tän kaiken krääsän keskeltä, väkisinki naama menee hymyyn, ko puhelimestakin katoaa se viimeinenkin kuuluvuuspalkki, Uuuh! :)
    Juu, jostain syystä Ruotsissa julkiset pelaa, väen vähäisyydestä huolimatta. Kai niitä tarpeeksi valtion toimesta tuetaan, luulen. Siellä vissiin on oikeasti semmoinen asenne monissa asioissa, että sama missä asut, niin toisenluokan kansalaisena ei itteä tarvi pietellä palveluiden vuoksi, aikalailla toisin kuin Suomessa siis.

    Niimpä, näyttää siltä että meiltä Suomalaisilta viijään pitkä talaviki pois. Perkele! :D
    Mutta onneksi se sieltä taas tuloaan tekee, edes joksikin aikaa meitä viihdyttämään.
    Tekis mieli kirjottaa pitemmästikki kaikenlaista, ja lukea tarkemmin nuita teikän uusiakin turinoita. mutta kai tässä häätyy vissiin töihin alakaa tekemään lähtöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämmöstä salapoliisityötä oonki teheny ja yhistäny teijät yheksi ja samaksi tyypiksi. :D

      Sinäpä sen sanoit, Suomessa tosiaan tuntuis tuo yleinen asenneilimapiiri olevan se, että meillä ei oo kohta enää vapautta valita missä asutaan, jos meinataan, että palavelut pelaa. Mikä on erittäin perseestä. Justiinsa oli juttua Lapin Kansassa siitä, että julukisten vuorot heikkenee taas ko ei oo _varaa_ ylläpitää moisia. Jotenki tuntuu, että kaikki on Suomessa nykyään ihan vinksallaan. Pelottavaa.

      Kovasti pietän peukkuja, että saatais tänneki jo sitä lunta ja pakkasta vaikka viikonloppuna. Jos ei, niin pitänee lähtiä pohojoseen kattelemaan ensilumia. Heh, ittelläkin ois tässä työn alla kaikenlaista akateemista shaibaa, jotenki vaan kummassa tekis mieli kirjottaa ihan jotain muuta! Opiskelu ja työt haittaa elämää. Mutta joo, täällä on sana vapaa ja muitten turinat on enemmän ko tervetulleita!

      Poista
  5. Ahhaa, sellasta dekkaritoimintaa :D :D

    Hieman tuli totuttua jo julukisiin kulkuneuvoihin, kun tuolla Kuopiossa muutaman vuoden tulipalomieheksi opiskelin, ja nyt siis vähän tänne pohjosemmaksi muuttaneena huomasin, että melkeinpä pakko täällä on ensimmäisenä päivittää auton vuosimalli, jos meinaa töissä kulkea. Silti päättäjät eivät esimerkiksi tälle(kään) lotkauta korviakaan, saatika soisi veronkevennyksiä tai jotain helpotuksia syrjäseuduille. Kuten nyt on esimerkiksi Norjassa, jossa pohjoisissa Finnmarkin ja Tromssan lääneissä on selvästi kevyempi verotus. Käsittääkseni auton verottaminen on myös pienempi kyseisissä lääneissä asuville kuin etelässä, siinäkin muistaakseni syynä, ettei pohjoisessa ole rautateitä. Kelpais sama malli tännekkin, mutta tuomonen ajatushan on ihan pöyristyttävä Stubbin ja muiden oikeudenmukaisten ihmisten mielestä :)

    Ja totta, tämä Suomen tilanne kaikkine sote-perseilyineen ja rahan jakaminen hyvin epäreilusti eri elämäntilanteissa oleville ihmisille on todellakin pelottavaa. Rikkaille veronkevennyksiä ja puolestaan duunareillle, opiskelijoille jne. kehoitetaan vaan laittamaan lisää nälkävyöhön reikiä. Ja näillähän ruokitaan kaikenmaailman ääriliikkeiden nousua, mikä ei todellakaan lupaa rauhallista tulevaisuutta, jos tämä ralli ei Suomessa ja maailmallakaan lopu.
    "Punanen mökki ja perunamaa" mulla silti vielä haaveena, mutta kyllä tämä nykyinen maailmanmeno on saanut ne pikkuiset pellavapäät temmeltämästä haaveista sieltä mökin pihamaalta. Raakaa mutta totta.

    Itellä tarkotus lähtiä viikonlopuksi telttailu ja kävelyhommiin, joten lumi ja pakkaset ois kyllä tervetulleita. En tiijä mikä perverssio mulla on, mutta rakastan niitä aamuja kun saa teltasta nousta kuuraisiin tai lumisiin näkymiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei ihan net julukiset kulije niinkö muualla (lue: ei ollenkaan). Autoa pitäisi ruveta tähänkin talouteen ens vuojen puolella lisäämään toista kappaletta, ko muuton jäläkeen ei pärjätä muuten. Minusta näitä oikeu'enmukaisuusperiaatteita nou'attaen esimerkiksi helsinkiläisten kuuluisi maksaa yksityisautoilusta huomattavasti enemmän, koska niillä kulukee bussit ja ratikat suunnilleen minuutin välein. Mutta sen sijaan meillä Suomessa pyritään rankasemaan niitä, joille oman auton käyttö on pakollista ja matkat pitkät. Todella loogista.

      Jep, lisäksi esimerkiksi opiskelupolitiikka on aivan persiillään muutenki, hoputetaan valamistumaan ja kiristetään vaatimuksia, vaikeutetaan alan vaihtoa kesken opiskeluitten, estetään uuelleenkouluttautuminen ja pitäisi tietää suunnilleen jo vaippaiässä, mitä haluaa tehä sitten isona. Samaan aikaan kuitenki työttömyys jyllää ja yhä suuremmissa määrin ihimisten pitää ettiä itelleen uusia töitä ja ehkä kokonaan uusi ala, ko kaikki työllisyysnäkymät on niin heikkoja ja epävarmoja. Valtio ei tue kirveelläkään sitä, että saataisi uusia työpaikkoja ja ihimisiä töihin, paitsi jos net työpaikat luu'aan kehä III sisäpuolelle. Eihän nämät suunnitelmat ja todellisuus mitenkään kohtaa? Ja monelle se kotona oleminen on järkevämpi vaihtoehto ko töihin meneminen, minkä ei millään järjellä pitäis olla mahollista. Ja samaan aikaan entistä enemmän holhotaan ihimistä, kohta ei varmaan ees saa sanoa "kalja" ja yritetään pakata massat niihin tiettyihin keskittymiin, että ohojailu ja valavominen ois entistä helepompaa. Syyetään viimisetki rahat johonki täysin tyhyjänpäiväseen. Hoetaan, ettei oo varaa piettää koko Suomea asuttuna. Ko tarpeeksi kau'an toistellaan jotain asioita faktana, niin kyllähän ihimiset lopulta alakaa uskoa niihin.

      Kaikkia näitä juttuja ko miettii, niin onko se mikään ihime, että Suomessa on asiat ihan perseellään? Siis oikiasti, minkälaiset vatipäät näitä juttuja tuolla oikein päättää? Ihimetellä täytyy.

      Ja joo, ohan tämä meikäläisen blogiki tavallaan yhen naisen ääriliike. Kaikki ko ei purematta niele kaikkia tätä sontaa mitä meijän niskaan kaa'etaan ja toiset meistä ottaa sitten käyttöön radikaalimmat keinot ko toiset. Ja samaan aikaan rikkaat alakaa sitten muuttaa sinne tietyille asuinalueille muurien ja turvakameroitten suojaan...

      Ite haluan kuitenki vielä uskoa siihen, että jossain vaiheessa on pakko tapahtua käännös parempaan. Pottumaa ja tupa löytyy jo, eiköhän sinne jäläkikasvuaki jossaki vaiheessa ilimaannu, jos vaan universumi suo. Tässä maailman tilanteessa hieman ittekästä kyllä, mutta toisaalta net lapset on ollu yksi hyvin suuri vaikutustekijä siinä, miksi haluan muuttaa takasin pohojoseen, siellä ko meininki on vielä toistaiseksi vähän eri. Ja itte tosiaan aijon elää ainaki satavuotiaaksi mummoksi, joka istuu kiikkustuolissa eikä vittuillessaankaan suostu kuolemaan tai lähtemään tuolta susirajalta. :D

      HUH. Tuli monia semmosia juttuja, joista pitäisi kirjottaa ihan erikseen ja ajatuksen kanssa, ko kerkiäis. Onneksi on tämä viikon mittanen loma tässä, että saattais vaikka saahaki jotaki aikaseksi. Jos ei mee ihan täysin mettässä juoksemiseksi. :) Ison irtioton tähän kaikkeen shaibaan kyllä todellaki tarttee.

      Poista

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!