tiistai 17. marraskuuta 2015

Puutarha-haaste

Minua viskaistiin puutarhahaasteella ja vaikka meijän pihaa ei oikein vielä hyvällä tahollakaan voi puutarhaksi kuttua, niin rohkiasti tartuin kuitenkin haasteeseen!

Eli tässäpä siis:


1. Kerro lyhyesti puutarhastasi, esim. onko se iso vai pieni ja millä vyöhykkeellä se sijaitsee?
Voi että, lääniä meillä kyllä riittää tässä talon ympärillä, mutta osa tonttimaasta on vuokralla olevaa peltoa, josta naapurin poromies tekee heinät kesäisin. Navetan takana tontti jatkuu järven rantaan asti ja on osittain mettää sekä ihan puhasta ryteikköä. Suurimmaksi osaksi varsinainen pihamaa on tällä hetkellä "nurmikkoa". Yksi kukkapenkki löytyy, jossa kasvaa jotain, lähinnä ukonhattua ja muutama unikko :D Navetan kulumalla on myös valtava vattupöheikkö, joka ei ikävä kyllä tee marjoja. Tontin rajalla naapureihin päin kasvaa puita, löytyy kuusta, haapaa, mäntyä ja pihlajaa. Kasvaapa siellä muuten myös ruusupuska. Myös yksi yksinäinen pihilaja pihalla on. Kasvimaan virkaa hoiti viime kesänä yksi istutuslaatikko. Lapissa ollaan ja nimen mukaisesti itärajalla, onkos tämä nyt sitten se kasvuvyöhyke VII. En ole kyllä kokenut, että pohojoinen sijainti vaikuttaisi mitenkään pihan toteuttamiseen (tai haaveisiin), kaikki suunnittelemani ja haluamani jutut on mahdollista toteuttaa kyllä. Ehkä en osaa haaveilla mistään semmosesta kasvista, mitä en voi saaha. :D Mutta niin, tilaa ja mahollisuuksia löytyy siis kyllä, aikaa ja rahaa ei toistaiseksi niinkään.

2. Mikä on lempikasvisi? Mitä vihaat?
No jos mietitään vaikka kesäkukkia, niin orvokit on aika ikisuosikkeja ja sitten tietysti kaikki hyötykasvit on aina mukavia. Tulppaanit on tietysti aina myös ihania. Inhokiksi osaisin nimetä ehkä lähinnä vuorenkilven, jotenkin sen kasvin ulukomuoto ei ole ikinä sykähdyttänyt. Ja tällä hetkellä talon kivijalasta kasvava ruusu myös, koska se pitäisi saaha sieltä pois ja olen kuullut villejä huhuja, ettei se ole todennäköisesti mikään heleppo operaatio.3. Oletko tehnyt jo puutarhasuunnitelmia ensi kevääksi?
Suunnitelmiahan on tietysti aina, mutta toteutus on vielä pitkässä kuusessa. Ja ehkä net suunnitelmat koskee kuitenkin enemmän ensi kesää ko kevättä. Isompi kasvimaa tuonne yläpellolle olisi ajatuksena, tonttia rajaavaa aitaa tarkotus jatkaa ja tehä nurmikkoa talon ympärille. Kasvimaalle pitäisi tietysti tehä sitten portaat, talon ja pellon välissä on pieni rinne. Tämän rinteen olen myös aatellut joskus kivetä ja tehä sinne sitten muutamia istutusaltaita. Navetan takana olisi raivaus- ja siistimishommia, jonnekin voisi väsätä nuotiopaikan, oman vanahan leikkimökin siirtää pihapiiriin, tehä kukkaistutuksia... ...lista suunnitelmista ja haaveista on pitkä ko näläkävuosi, toteutus onkin sitten ihan toinen tarina. :D

4. Jos voisit jättää tekemättä jonkin viime kesänä tekemäsi puutarhaan liittyvän asian, mikä se olisi?
Sanotaanko, että ennemminkin oisin voinu haluta tehä kaikki net asiat, jokka nyt jäi tekemättä. :D Kuten oikia kasvimaa. Pihan eteen tuli tehtyä niin vähän viime kesänä, ettei siellä oikein ole mitään, mitä kannattaisi jättää tekemättä. Tai no, nuotiopaikan pohojan olisin halunnut piettää, mutta siippa raivasi sen pois. Sijainti keskellä pihaa ei toki ollut mikään maailman kätevin.5. Mikä on haastavin kasvattamasi kasvi?
Se on kyllä ihan sisätiloissa, en tiijä sen nimeä, olen saanut sen taimena mummolta ja se on ihan hirviän ranttu kaikelle. Ei tykkää liiasta valosta eikä liian vähästä valosta, ei liiasta lämmöstä, ei liiasta kastelusta, mutta ei tykkää siitäkään ko noudatin mummon antamaa ohojetta "kaksi kertaa viikossa vettä aluslautaselle". Hengissä tuo kuitenkin on, vielä.

6. Keitä puutarhassasi käy?
Tulee lähinnä kaksimielinen vastaus mieleen. :D No ei, pihalla pyörii satunnaisia kulijailijoita, puutarha-asioissa ihan vaan äiti, luulen.

7. Jos saisit pihallesi palkatun puutarhurin päiväksi, mitä laittaisit hänet tekemään? (Mikä tahansa vuodenaika)
Päivässä ei taijeta tehä ihimeitä, mutta kaiken minkä se vaan päivässä kerkiäisi toteuttaa nuista aijemmin mainituista suunnitelmista. :D8. Jatkuuko puutarhasi sisälle, onko sinulle sisäkasveja?
Kasvi-innostukseni pääpaino on tällä hetkellä juurikin enemmän sisäkasveissa, niitä löytyy jonkin verran. Ehottomia suosikkejani ovat nukkumatit ja peikonlehti.

9. Mitä puutarhaan liittyvää opit viime kesänä?
Hmm, ehkä sen, että kärsivällisyys on malttia ja suunnitella voi palijonkin, mutta toteutus onkin sitten aina ihan toinen juttu. 

10. Viime kesän paras valokuva puutarhastasi?
Sellaista ei taija oikiasti kyllä olla, ehkä joku kuva missä nurmikko on siististi leikattu. No ei, varmaan jokin näistä navetan takaa kurjenpolviniitystä otetuista :)
Tuntuipa hassulta kirjotella tämmösiä juttuja ja ettiä viime kesänä pihalta napsittuja (vähäisiä) kuvia, ko äsken olin pihamaalla alottelemassa lumilyhtyprojektia ja tekemässä pohojia lyhdyille. Minulle tyypilliseen tapaan suunnitelma saattoi hieman karata käsistä... 

En viitsi nyt haastaa ketään ja keksiä omia kysymyksiä, ko ei oikein tullut mieleen ketään haastettavaa. Jos joku haluaa aiheesta innostuneena kirjoitella omasta pihastaan, niin nuita Millan kysymyksiä voi varmaan käyttää pohojana tai vastata vaikka suoraan niihin!

2 kommenttia:

  1. Minusta oli loppujen lopuksi yllättävänkin hauskaa kaivella viime kesäisiä kuvia nyt kun maassa on hanki. Hassua ettei sinun sijaintisi ole pahemmin vaikuttanut puutarhaasi, koska minulle käy aina niin että haluamani kasveja suositellaan korkeintaan yhtä alemmale vyöhykkeelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se johtuu varmaan siitä, että en oo vielä kunnolla päässy suunnitteluastetta pidemmälle, eli ei oikiastaan ole ees vielä mitään tarkkaa "lajisuunnitelmaa", vaan lähinnä summittaisia ajatuksia siitä, mitä voisi haluta. :D Lähinnä olen miettinyt tarkemmin hyötykasveja ja kasvimaata! Muutenkin oon ehkä enemmän keskittynyt kivijuttujen ja esim. tulistelupaikan, ko varsinaisesti niitten kasvien miettimiseen. :D On niin pitkässä kuusessa tuo pihahomma vielä... Hyvässä lykyssä ehkä ensi kesänä saisi jotain aikaiseksi! Plus että meijän äidin pihalla on tosiaan melekonen valikoima pohojosessa hyväksi havaittuja kasveja, joista voi saaha myös alakuja, enkä ehkä niin osaa muita ko siellä näkemiäni kasveja ajatellakaan. :) Sen pihasta on tosiaan tulossa Viherpihaankin juttua, voin yrittää muistaa vinkkasta sitten ko se juttu tulee ulos.

      Poista

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!