lauantai 21. marraskuuta 2015

Jouluisia kysymyksiä

Ihanaa lauantaita kaikille! Torstaina minulla ei yhtäkkiä työpäivän jäläkeen väsyttänytkään yhtään, joten aloin kuulkaatte siivota. Siinä sitten jossain vaiheessa, ko olin roudannu matot pihalle ja jynssäsin vessaa, aloin miettiä, että hei, miten ihimeessä se aina meneeki niin, ettäkö työpäivän jäläkeen ei väsytä, on seuraava ajatus "alampa siivota". Heittäisin kyllä kympistä veikkaa, että miehillä ei ikinä juolaha mieleen tämmösiä ajatuksia, jos työpäivän jäläkeen ei väsytä ja olisi aikaa touhuta jotaki... No, tulipahan sitten siivottua ja vaihettua samalla jouluverhot ikkunaan, ens viikonloppuna koittavaa ensimmäistä adventtia ajatellen. Muutenkin sirottelin jouluisia tekstiilejä paikalleen ja vähän muutakin. Voisin koittaa vaikka huomenna valoisan aikaan ottaa hieman kuvia. Tulin jatkaneeksi myös lumilyhtyprojektia, senkin voisi saattaa loppuun sitten huomenna valoisan aikaan (jotenkin kummassa pimiässä tehyt lyhdyn pohojat oli päivän valossa ihan vinksallaan ja lumen seassa ruohoa ja roskia, pimiässä näyttivät ihan hyvältä...) Ehkä tästäkin voisi vaikka napata muutaman kuvan ja kirjotella täällä, jos jollain kiinnostaa lumirakentaminen amatööritasolla ja pienessä mittakaavassa? 

Näistä jouluvalamisteluista pääsemmekin sujuvasti toiseen asiaan, nimittäin But I'm a human not a sandwich -blogin Iina oli julkaissut joku aika sitten blogissaan kymmenen jouluun liittyvää kysymystä, enkä voinut vastustaa kiusausta, vaan oli pakko kopioida net ja vastata kysymyksiin!

1. Lemppari jouluherkkusi?
Apua, mää tykkään niin palijon lähes kaikista jouluherkuista, että en tiijä, mikä ois se yks ja ehottomasti paras. Laatikoista oma herkkuni on kyllä porkkanalaatikko ja tietysti myös kinkku on aina hyvää, ko sitä kerran vuojessa syö (ehottomasti sellaista kunnon ite leivinuunissa paistettua). Myös erilaiset kalajutut on herkkuja, meillä on ruukattu tehä esimerkiksi semmoista kylymäsavulohi-leipäjuustosalaattia. Ja äitin leipomat karjalanpiirakat on kans aika spesiaaliherkku! Mutta minä oon niin kaikkiruokainen, että syön oikiastaan kaikkea mitä joulupöy'ässä yleensä on tarjolla (oman ruokarajoitteisuuteni rajoissa, tietysti). Ja no, kyllähän net suklaat ja konvehditkin tietysti maistuu, mutta pipareitten ja joulutorttujen ystävä en niinkään ole.



2. Mitä toivot joululahjaksi itsellesi?
Enpä ole oikiastaan tainnut varsinaisesti (vielä) mitään toivoa, mutta jos nyt saisin toivoa ihan mitä vaan, niin heittäisin tähän sellaisen kunnon robottipölynimurin! Muita hyviä vaihtoehtoja voisi olla joku kiva kirja (jouluna pitää ehottomasti olla luettavaa), villasukat, lahjakortti Tuntsa-kauppaan, lämpimät ja mukavat vaatteet (kuten college-housut tai semmone jumpsuit), Pentikin poro-kynttilänjalaka (semmone iso) tai koruja (Kalevalakorun Lapin sormus hopeisena puuttuu edelleen meikäläisen koruvalikoimasta). Ah ja vinkkelit jalakaan! Suklaa ja pullo viiniäkin vois käyä. Vois oikiastaan tehä erillisen "rakas joulupukki" -tekstin, koska kyllä aikuinenkin saa kirjottaa joulupukille, jos siltä tuntuu.
 
3. Jouluperinne jonka toteutat joka vuosi?
Näitä on varmaan aika montaki, koska uskon joulun suhteen hyvin vahavasti perinteisiin. Ehkä ehottomimmat on kuitenkin jouluaaton hautausmaareissu ja telekkarista katottu Lumiukko sekä joulurauhan julistus. Ja no, tietty riisipuurot aamupäivällä. Joulusaunaan on myös pakko päästä. Ja syyä tiettyjä ja samoja jouluherkkuja, kunnes net ehkä joskus hamaassa tulevaisuu'essa alakaa kyllästyttää (ei ikinä!). Heh, sitten on tietenkin joulun odotukseen liittyen joulukalenteri. Semmone Fazerin suklainen. Ihan ehoton. Meikä on kyllä varmaan ikuisesti joulun suhteen henkisesti ihan pentu.
 
4. Kenen kanssa vietät joulua?
Perhepiirissä. Siipan jos se ei oo töissä (niinkö tänä jouluna ei, jes!). Ja mieluiten kotona. Pienellä porukalla.
 
5. Millainen olisi unelmiesi jouluaatto?
No ei siihen ihimeitä tartteta, heräisin suht aikasin ja hipsisin laittamaan joulukuuseen valot, nautiskelisin pimiästä aamukahavin kera ja heräilisin hilijaa aattoaamuun (ehkä vähän pakollisia lastenohojelmia ko oon niin lapsenmielinen). Ulukona vois olla semmone mukava pakkassää. Siinä sitten aamupäivänä keiteltäis riisipuurot ja nautittais net naamaan ja katottais puolen päivän aikoihin Lumiukko ja joulurauhan julistus. Ennen ko alakais hämärtää kävisin sytyttelemässä pihalle kynttilät ja sitten ko on hämärää, lähettäis käymään hautuumaalla. Sen jäläkeen ois sitten vuorossa joulusaunan lämmitys (sauna kynttilänvalossa ja vastan tuoksua). Saunan jäläkeen syötäis jouluruoka kaikessa rauhassa ja iliman kiirettä ja nautiskeltais tunnelmasta. Sitten voitais jakaa lahajat ja vaan olla ja möllöttää. Ei minuuttiaikatauluja, ei kiirettä mihinkään, mukavat ja rennot vaatteet päällä ja lämmin tunnelma ja fiilis.


 
6. Voisitko viettää joulua lämpimässä, vai pitääkö jouluna olla lunta?
Ehottomasti lunta. En voisi kuvitellakaan, että viettäisin joulua vaikkapa jossain ulukomailla. En muutenkaan ole mikään suunnaton matkailijaihiminen, mutta joulun suhteen oon niin perinteikäs, että kaipaan lunta ja pakkasta sekä pimiää.
 
7. Paras jouluelokuva?
Hmm, minun mielestä Mauri Kunnaksen piirtämä Joulupukki ja noitarumpu on aika ihana. En tiijä voiko tuota Lumiukkoa ajatella elokuvaksi, mutta se on kans aika ikisuosikki. Äkkiseltään ei tullut kyllä muuta mieleen.
 
8. Lempi joululaulusi?
Kaikki ihanan synkiät suomalaiset. :D Semmoset, joita lauletaan Kauneimmissa joululauluissa. Amerikkalaiset rallatukset ei niinkään iske. Suvi Teräsniskalla, Juha Tapiolla ja Tarja Turusella on aika kivat joululevyt. Ja jossain määrin myös nuot Raskasta joulua -levyt iskee meikän melankoliasuoneen.
 
9. Milloin koristelet joulukuusen ja miten?
Joulukuusi koristellaan ehottomasti aatonaattoiltana ja se on oikia, eikä mikään muovinen hirvitys. Se, miten se koristellaan, onkin vielä vähän mystinen juttu, sillä meille tulee tänä vuonna ihka ensimmäistä kertaa joulukuusi omaan kotiin. Siippa voisi kertoa teille, että se on ollut jo jostain kesästä asti melekonen proggis. :D Nyt aletaan jo olla niin lähellä, että melekeen jännittää! Pitkällisten pohintojen jäläkeen kuusi tulee alakertaan tuvan nurkkaan, sen alle tulee jonkinlainen matto ja koristeeksi perinteinen latvatähti, valot ja näillä näkymin palloja, sekä jotain ite askarreltua. Ylös olen ajatellut sitten semmoista pikkukuusta. :D Joulukuusi on se joulukoristeitten kruunu, joka tuo sen viimeisen silauksen ja lopullisen joulutunnelman. Muuten joulukoristeita voi laittaa jo aijemmin, mutta kuusi tuuaan sisään ehottomasti vasta aatonaattona ja koristellaan siinä illalla.


 
10. Jouluaskarteluvinkki?
Ihan perinteiset lumihiutaleet. Heleppo tehä ja näyttää kivoilta ikkunoissa ja esimerkiksi peilissä. Samaan kategoriaan menee perinteiset pahavitontut, näistä tulee jotenkin lapsuus mieleen. Jos taijot riittää, ikkunoihin voi maalata vesiväreillä jonku jouluisen kuvan, niinkö meillä äiti teki monesti sillon ko oltiin pieniä.

Huh, tulipa oikein kertaheitolla niin jouluinen fiilis, että piti ihan laittaa vähän joululauluja soimaan! Täällä "maalla" fiilis on vielä jotenkin vähän erilainen jouluun liittyen. Jotenki semmone perinteisempi. Toivottavasti vielä joskus saan kulukia lumi- ja jäälyhtyjen valaisemaa kujaa pitkin jouluaattona ulukosaunaan. 

Ja lopuksi haastan kaikki jouluihimiset vastaamaan näihin samoihin kysymyksiin! Olisi mukava lukea esimerkiksi, miten Koti kuusen alla tai Poromiehen muija viettää joulua!

Ja kysymykset olivat siis:

1. Lemppari jouluherkkusi?
2. Mitä toivot joululahjaksi itsellesi?
3. Jouluperinne jonka toteutat joka vuosi?
4. Kenen kanssa vietät joulua?
5. Millainen olisi unelmiesi jouluaatto?
6. Voisitko viettää joulua lämpimässä, vai pitääkö jouluna olla lunta?
7. Paras jouluelokuva?
8. Lempi joululaulusi?
9. Milloin koristelet joulukuusen ja miten?
10. Jouluaskarteluvinkki?

2 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta, ihan sormet kihisee täällä päästä siihen vastaamaan. Jos ei ollut jouluinen mieli, niin se iski tuossa sinun aaton kuvausta lukiessasi. :)

    Mutta. Minulta on kielletty jouluhöyryäminen ennen joulukuuta (hyvässä parisuhteessa tehdään kompromisseja molempiin suuntiin ja jaada jaada), joten yritän malttaa vielä reilun viikon ja vastailen vasta sen jälkeen. Saanpahan sitten jotain kuvitustakin mukaan, voi olla että täällä 1.12. räjähtää sellainen joulukoristepommi että heikompia hirvittää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, onneksi minulta ei tuollaista suoritusta vaadita, vaikka olenkin ihan omasta tahostani yrittänyt hillitä itteäni niin, että aloitan valamistelut tässä marraskuun viimeisillä viikoilla vasta. :) Eipä meilläkään vielä muuta juuri ko vaihtuivat nuot tekstiilit siivouksen yhtey'essä ja vähän valoa lisäsin, pikkuhilijaa sitten lisää!

      Poista

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!