lauantai 25. lokakuuta 2014

Herkutteluhetkiä varten

Ulukona on eilinen myräkkä laantunut ja tilalle astunut plus-asteita, vesisajetta, loskaa ja jäätyviä tienpintoja. Aamulenkki koiran kanssa olikin suorastaan nautinnollinen ko vettä rätkytti suoraan silimille ja osa kaduista oli vielä putsaamatta loskasta, kaikki risteysalueet ihan tukossa ja auratut tienpinnat liukkaita. Eilisen aikana tuli kyllä ihan tolokuttomasti lunta, saa nähä mikä sen kohtalo on nyt ko mittari on lämmön puolella ja vettä sataa. Tietysti nyt sitten alakaa taas net tappoliukkaat kelit, joitten kanssa taisteltiin täällä koko viime "talavi". Pientä ahistuksen hikiä pukkaa taas niskaan, kummasti alakaa kaivata sitä oikiaa talavia ja nelijää vuojenaikaa. Koti-ikävä painaa ja tekisi mieli jäähä nököttämään tänne nelijän seinän sisälle. Pyörän talavirenkaatki on tietenki vaihtamatta vielä.

Roppakaupalla hyviä syitä kääriytyä siis sohovan nurkkaan kahavikupposen kera ja kirjoitella hieman blogia. Jos muistatte niin loman alakupuolella hieman leivoin ja lupasin jakaa teillekin reseptejä. Aattelinki lykätä tänne sekä fetapinaattipiirakan, että gluteenittomien karjalanpiirakoitten ja korvapuustien reseptin. Leipominen on hirviän mukavaa hommaa ja syöminen vielä kivempaa. Oon kyllä semmone possu, että todellakin pikemminkin elän syödäkseni ko syön elääkseni.



Tämän piirakan ohojeen nappasin Yhteishyvästä, mutta sovelsin sitä omanlaisekseni ja tein eerilaisen pohojan. Ostin oikian fetan sijasta salaattijuustokuutioita, joskin hieman rasvaisempaa versiota (ja kyllä kannatti, niitä rasvattomia kumipalleroita ei kannate tähän piirakkaan sotkia). Minun pinaattini oli myös kokonaisena pakastettua, joten se olisi ehkä kannattanut hienontaa ennen täytteeseen laittamista. Piirakka myös unohtui ehkä aavistuksen liian pitkäksi ajaksi uuniin, sillä paistoaika oli yllättävän lyhyt. Ei tämä mitään älytöntä herkkua ollut, mutta hyvää kuitenkin ja mukavaa vaihtelua tekemiini suolaisiin piirakoihin. Resepti kuuluu näin:

Fetapinaattipiirakka
pohja:
½ prk kermaviiliä
75 g voita
psylliumia
2½ dl tattarijauhoja (myös muut gluteenittomat jauhot käy, itte tykkään piirakkapohjissa tattarista)
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 valkosipulinkynttä
150 g pakastepinaattia
1 prk kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
100 g fetajuustoa 

Yhdistä kermaviili ja pehmeä voi. Lisää joukkoon psyllium ja anna turvota hetki. Sekoita nopeasti joukkoon yhdistetyt jauhot ja leivinjauhe. Itse taputtelin taikinan kostutetuin kasin suoraan piirakkavuokaan, taikinan voi myös kääriä folioon/kelmuun ja nostaa jääkaappiin täytteen tekoajaksi ja sitten kaulita ja nostaa piirakkavuokaan, mutta gluteeniton taikina tahtoo olla hieman hankala käsiteltävä.

Sulata ja valuta pinaatti. Pilko valkosipulinkynnet. Halutessasi voit kuullottaa pannulla tilkassa öljyä, ite heitän täytteeseen sellaisenaan. Sekoita kulhossa kermaviili, kananmunat, mausteet ja pinaatti. Kaada täyte piirakkavuokaan pohjan päälle. Ripottele fetajuusto täytteen päälle. Paista 225 asteisen uunin alaosassa nuin 25 minuuttia.


Gluteenittomien karjalanpiirakoitten tekeminen taas on ihan oma lukunsa. En muutenkaan ole karjalanpiirakoitten kanssa mikään mestari ja gluteeniton taikina tuo taas tähän omat haasteensa. Jostain syystä tällä kertaa piirakoista tuli kuitenkin ihan ekstrarumia, rypytys ei onnistunut sitten ensinkään ja piirakat aukesivat uunissa. Ulukonäkö ei onneksi kuitenkaan vaikuta makuun ja ite tehyt piirakat ovat ehottomasti parempia ko kaupan valamiit. Jouluksi piirakat minulle saa kyllä kuitenki vääntää äiti, sen verran meni hermo tällä kertaa näitten kanssa. Ja kyllä leivinuunissa paistamisella on myös oma vaikutuksensa piirakoitten makuun. Ohje on mukailtu tavallisten piirakoitten ohojeesta.

Gluteenittomat karjalanpiirakat
2 dl vettä
1 tl psylliumia
2 dl Sunnuntai hienoa gluteenitonta jauhoseosta
3 dl tattarijauhoja
½ tl suolaa
reilu ½ dl ruokaöljyä
täytteeksi litra riisipuuroa

Lämmitä vesi,  lisää psyllium ja anna turvota hetki. Lisää suola, jauhot ja lopuksi öljy, sekoita taikinaksi. Pyöritä jauhotetulla pöydällä taikina ohueksi tangoksi, leikkaa parin sentin paloiksi ja pyöritä palat palloiksi. Laita taikinapallot odottamaan kelmun tai leivinliinan alle. Litistä pallot yksitellen kasaan tattarijauhoissa pyöritellen ja kaulitse ohueksi soikeaksi levyksi. Varo, ettei taikina tartu pöytään kiinni (käytä riittävästi tattarijauhoja kaulitsemiseen). Laita riisipuuroa piirakan keskelle ja rypytä reunat. Nosta pellille (sähköuunissa leivinpaperin päälle) ja paista piirakat mahdollisimman kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan (varo, ettei leivinpaperi syty palamaan, leivinuunissa en käytä leivinpaperia ollenkaan). Itte säädän sähköuunin yli 250 asteeseen, leivinuunissa asteita saa olla lähemmäs kolmesataa. Kuoren väri ei paistettaessa juuri muutu, puuro voi hieman ruskistua. Kastele kypsät piirakat maito-voi -sekoituksessa ja nosta vetäytymään.


Gluteenittomien korvapuustien ohojeen olen löytänyt täältä, enkä ala sitä nyt tähän uudestaan kirjottamaan, vaikka yleensä ite leivonki kuivahiivalla ja ainahan sitä muutenki jokainen leipoja tekee omannäköisiään pullia. En itte ehkä laita ihan nuin palijon psylliumia ja täytteeseen laitan voin sulatettuna, jolloin sitä ei tartte nuin palijon. Tällä ohojeella pullasta tulee mielestäni lähes yhtä hyvää ko aidosta vehenäpullasta (siippa tosin väitti mauttomiksi, mutta ainakaan toistaiseksi en vielä jaksa leipoa sille omia pullia). Gluteenittomien leivonnaisten kohalla olennaista on se, että taikina kohotetaan vain kertaalleen, sillä muuten leivoksista tulee littanoita. Eli esimerkiksi pullat leivotaan suoraan ja kohotetaan vasta pullina ennen paistamista. Taikinaa ei siis kohoteta ennen leipomista ollenkaan.

Tämmösiä. Leipominen sähköuunin varassa ja pienessä keittiössä on kyllä aina oma haasteensa, ootan kovasti jo sitä, että pääsen paistamaan herkkuja leivinuunissa. Minulla olisi yksi hyvältä kuulostava gluteeniton rieskaresepti jemmassa, mutta sitä aijon kokeilla vasta sitten, ko pääsen paistamaan rieskan leivinuunissa. Gluteenivamman julumuuksia on kyllä myös tosiaan se, että mummon leipoma rieska on sulijettu pois meikäläisen ruokavaliosta (joskin aina silloin tällöin syön sitä palan ja kärsin seuraukset). Karjalanpiirakat on onneksi äitin leipoma lähes yhtä hyviä ko tavallisetki, joten eroa ei muista eikä huomaa.

Tänäänkin olisi kyllä hyvä päivä leipoa, mutta taijan pyhittää tämän päivän kuitenki muille hommille, koska ainua mitä tekee mieli on piparkakut ja niitä ei viitti ihan vielä leipoa. Net on kuitenki ohojelmassa ennen joulua. Aijon kokeilla tällä kertaa gluteenittomille piparkakuille suunniteltua reseptiä ja jaan kokemuksen toki tänne teillekin. Viime vuonna yksinkertaisesti vaihoin piparkakkureseptin jauhot vehenäjauhoista gluteenittomiin ja vaikka piparit hyviä olikin, taikina käyttäytyi jokseenkin hallitsemattomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!