sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Joulumieltä pimey'en keskelle

Aamu valakeni tänään varsin kauniin sävyisenä ja sen kunniaksi päätin kääriytyä tähän vilttiin sohovalla ja rustata hieman meijän kotikolon joulutunnelmasta. Kun ei enää osaa sitä pitkään nukkumisen jaloa taitoa, ollaan oltu koiran kanssa jo ennen kaheksaa tuolla pimey'essä aamulenkillä. Sitten oon tässä sohovalla istunu kattelemassa avaraa luontoa ja uutisia, ko taivaanrannassa alako punertaa pikkuhilijaa. 


Onhan nuita komiampiakin aamun sarastuksia nähty (jos löyän niin voin kaivaa yhet lempparikuvani näkösälle tänne teillekin), mutta jotenki tuli silti hyvä fiilis tästäkin. Aikaisin aamusta kannattaa olla hereillä. On etes hetken aikaa vähän jouluinen tunnelma, vaikka tuota lunta ei olekaan kuin nimeksi,  pieni pakkanen sentään silannut katot valakosiksi. 

Sisätiloissa olen myös tosiaan parhaani mukaan koittanut viritellä jouluisaa tunnelmaa ja eilen könysin valoisan hetken ajan jalustan ja valovoimaisen objektiivin kanssa pitkin kämppää ja koitin hieman taltioida sitä joulun fiilistä.



Makkarin joulutunnelma syntyy jouluisilla tekstiileillä, punainen tyynynpäällinen on tarttunut viime jouluna matkaan Prismasta ja verho (jossa on punainen puu, kukapa olisi ikinä arvannut) on Ellokselta. Selailin viime vuonna eri lafkojen jouluverhotarjontaa (teen sitä syksyisin aivan huvin vuoksi, vaikka varsinaista tarvetta millekään uudelle ei oliskaan, koska se on vaan niin kivaa) ja oikein mikään ei sytyttänyt. Kunnes kohalle osui sitten tämä verho. Heti sen nähtyäni tiesin, että se on meijän makkarin jouluverho, vaikka alunperin en sellaista ollut aikanut ostaakaan. Onnekkaasti se verhopaketti sattui olemaan vielä alennuksessa. Tämä ei tainnut ees olla varsinaisesti jouluverhojen kategoriassa, mutta minusta  se vaan oli niin jouluinen ja just hyvä. Meijän makkariin riittää yksi verho, koska ikkuna on niin pieni, mutta paketissa verhoja oli kaksin kappalein, joten Taloa ajatellen jouluverhojaki on sitten jo mukavasti valamiina. Pientä jouluista ekstraa makkariin tuo myös nuo sängyn päädyn yläpuolelle asettelemani punaiset sydämet, jokka oon leikannu askartelukartongin jämäpaloista.



Lisäksi makkarin ikkunassa roikkuu tähtiketjuja (lankaan on liimattu tähtitarroja vastakkain), jokka vannoin setviväni tänä jouluna viimeistä kertaa, mutta varmaan sitten tammikuussa kuitenki taas kiltisti pakkaan net säilöön oottamaan ens joulua. Uutena juttuna ikkunassa on nyt myös tosiaan tuo valotähti, joka tuo ihanasti nuo tähtiketjut vähän paremmin esille ja nostaa joulutunnelman makkarissa kerta heitolla ihan uusiin lukemiin. Tuosta lampusta tulee minulle mieleen hyvin vahavasti lapsuusjoulut, sillä pienenä minulla oli tuollainen makuuhuoneen ikkunassa aina jouluisin. Jostain syystä piti saaha samanlainen omaankin kotiin ja nimenomaan tuollaisena vanahan mallisena, eikä tällaisena Airamin uudenmallisena. Lisäksi sänkyyn on tietysti pitänyt pedata jotain punaista.






Olokkarin puolella ikkunalautaa koristaa nuo myös täksi jouluksi uutuutena hankitut punaiset valokartiot, joita niitäkin hehkutin täällä jo aiemmin syksyllä yhdessä tähtilampun kanssa. Jouluverhot olen myös pari vuotta taaksepäin tilannut Jotexin alennusmyynnistä, mustat jouluverhot eivät yllättäen olleet kelevanneet kellekään. :D Mutta minulle passasivat kyllä, etenki ko niille sai myöskin sieltä alennuksesta tilata nuot punaiset sydänketjut kaveriksi. Mustia verhoja ja sydänketjuja on siis kaksin kappalein, tämä meijän olokkari vaan on semmonen, että verhot passaa parhaiten tuonne yhelle laijalle. Punaista väriä lisää myös punaiset Taimi-tyynynpäälliset sohovalla (jotenkin tykkään tuosta Taimi-kuosista, meiltähän löytyypi nuot samat tyynynpäälliset myös lilana, jokka ovat käytössä muina vuodenaikoina). 

Vihiriät Kivi-tuikut ovat saaneet kaverikseen olokipukin, joka myös on jo vilahtanut täällä, sekä parin euron Tokmannin löydön, eli punaisen tabletin, joka toimittaa pöytäliinan virkaa. Nuita olisi muuten voinut ostaa usiammankin, mutta se oli harmillisesti halakasijaltaan hieman liian suuri meijän yöpöydille. Lisäksi myös olokkarin seinällä on näitä jämäpaperisydämiä ja enkeli, joka tulevaisuuessa roikkuu varmaan sitten joulukuusen oksilla. Semmoistahan met ei tänne kuitenkaan viitsitä hommata vaivan vuoksi ja toisaalta minun traditioni on, että joulukuusi tuodaan sisään ja koristellaan aatonattoiltana. Sellainen pikkukuusi voisi ehkä mennä, mutta haasteeksi muodostuu sen pystyssä pysyminen ja asettelu, muovista taas en huoli. Jonkinlaisia oksia olin ajatellut laittaa maljakkoon ja ripustaa niihin Pentikiltä bongaamani pienet punavalkoiset kuusenkoristeet, mutta koska en ostanut niitä koristeita samalla reissulla ko net näin, ei niitä tietenkään sitten enää ollu jälijellä myöhemmin ja kyse oli jostain poistoerästä. Jäi sitten oksat laittamatta.





Keittiön pöy'ällä on hieman murheenkryyniksi muodostuneet jouluvalot, olen ostanut nämä aikanaan yhessä sellaisen korkian sypressin kanssa, johon kiedoin net, mutta koska se sypressi tahtoo olla myös aika kertakäyttökamaa, en ole viitsinyt toista kertaa tuhulata rahojani sellaiseen. Nämä passaavat sekä sisä- että ulukokäyttöön, mutta parvekkeellekaan niitä ei oikein saanut mitenkään mielekkäästi. Niinpä ne ovat sitten keittiön pöy'ällä yhessä tuikkujen ja punaisen kaitaliinan kanssa. Valokuvaseinä saa myös hieman jouluista piristystä punaisista sydämistä, tähän kuvaan net eivät tosin mahtuneet. Uluko-ovessa meillä roikkuu puusta ja kävyistä sekä koivuntuohesta väsätty ja glitterillä ryyditetty kaupan valamis kranssi (roikkui häpeällisesti läpi vuojen, koska en saanut aikaseksi vaihtaa sitä johonkin muuhun :D) ja tuulikaapin väliovessa on jämäpaperista väsättyjä lumihiutaleita. Kylyppärin ovessa ja keittiön seinällä on ihastuttavia ite askartelemiani lumihiutalepossuja. Näihin olen idean saanut ollessani aikanaan töissä ip-kerhossa ja halusin ehottomasti väkertää näitä myös itelleni. Minusta nämät ovat vaan jotenki niin symppiksiä! 



Pikkuikkunan välissä oleva joulumaisema juontaa juurensa sekin lapsuuteen, meillä kotona äiti tosin laittaa ikkunan väliin jäkälää, tonttuja, lahajapaketteja, lumisadeketjuja (pumpulia pujotettuna lankaan) ja karkkia, ite oon tuunannu ajatuksen lumihiutaleilla, pumpulilla, joulukuusilla ja karkilla. Lapsena saatoin tuijotella kotona ikkunan välissä olevia koristeita tuntitolokulla (no okei, tuijottelen varmaan vielä edelleenkin) ja idea on niin ihana, että sovellan tätä varmaan myös sitten Talossa. Pöytäliinan löysin Lidlistä, se on oikein sievä minusta, mutta huonona puolena huopaa, eikä pesun kestävä, joten tätä ei auta sotkia. Talavisessa muumirasiassa piileksii pipareita.

Semmosta! Lisäksi tietysti olen vaihtanut keittiön ja kylyppärin pyyhkeet mahollisimman hyvin teemaan väreiltään sopiviksi ja ripottelen nuita lumihiutaleita vielä jonneki, koska eilen tylsyyksissäni leikkelin niitä samalla ko katoin Tuntematonta sotilasta. Se on jotenki mukavan rauhoittavaa toimintaa, kokeilkaapa joskus. Ja olokkarissa on tietysti se musta valo-oksa, jonka jo aiemmin esittelin täällä värien yhtey'essä sisustusvalona. Yhtään tonttua meillä ei valitettavasti vielä ole, yhen kivan olen bongannut, mutta en ole raaskinut ostaa sitä. Aika palijon olen väkertänyt pieniä juttuja suht halavoista materiaaleista ite, koska oon tämmöne askartelija. Pienillä jutuilla voi nimittäin saaha palijonki aikaan ja omassa luovuu'essa vain taivas on rajana. 

Jouluinnostuksen olen saanut varmaan verenperintönä ja äitinmaijossa, meillä on kotona ollu aina ihana ja lämmin joulutunnelma tekstiilien, koristeitten, kynttilöiden, valojen ja kukka-asetelmien muodossa. Niitäkin saattanen vilauttaa teille täällä. Joulun viettoon on ihana rauhottua perheen kesken, ko ympärillä vallitsee lämmin ja kotoisa tunnelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!