tiistai 2. kesäkuuta 2015

Kesäunelmia

Kesän retkeilykausi lähestyy uhkaavasti ja on taas se aika vuojesta, ko voi alakaa suunnitella, että missä päin korpea sitä juhannuksensa viettäisikään. 

Sormet suorastaan syyhyävät ko ajattelen niitä kaikkia onkireissuja, nuotiolla istuttuja iltoja ja retkiolosuhteissa kokattuja eväitä (nuudelit ja nötkötti ei missään muualla maistu niin hyvältä ko leirissä pitkän onkireissun jäläkeen). Ja kuinka mukava onkaan aamulla alakaa kyhätä tulta sitä varten, että saa kiehautettua aamun ensimmäiset taivaalliselta maistuvat kahavit. 

Yksi asia mieltäni kuitenkin vaivaa, mikä tulevaa juhannustakin uhkaa. Nimittäin juhannussaunan puuttuminen! Olen siinä mielessä hyvin yksinkertainen suomalainen, että juhannukseen tarvitaan periaatteessa hyvää seuraa, ruokaa ja olutta ja mielellään metsäiset olosuhteet ja pukimena verkkarit (mikä onkin meleko iisi toteuttaa myös Tuntsan kairassa). Näitten edellämainittujen lisäksi tarvittaisiin kuitenkin myös se SAUNA. Joka onkin sitten astetta kiperämpi juttu. 

Totta kai suomalainen hullu kansa on kehittänyt myös eräolosuhteisiin sopivan saunaratkaisun ja se on tietenkin telttasauna. Olen jo aijemmin ilimaissut haaveeni telttasaunan hankkimisesta, mutta näin kesää kohti mentäessä kiihko taas vain kasvaa! Tuo olisi niin hieno! Niin kätevä! Kattokaa vaikka:

kuva keltainen pörssi
Jos minulla olisi nyt äkkiseltään tonni ylimääräistä niin tietäisin kyllä mihin sen investoisin... Tuo on niin hieno! Lauteet, lattia, kiukaassa vesisäiliö ja kaikki! Kyllä kelepais pystyttää sauna ihan mihin vaan. Plus että en ehkä malttaisi, vaan loppukesän ajaksi kyhäisin tuon keskelle kotipihaa ja saunoisin siinä! Ja aika mahtavahan se olisi joulunakin saunoa pihalla... Pakko kyllä antaa tämän tuotteen kehittäjälle pisteet kompaktista ja hyvin suunnitellusta telttasaunasta! Tässä oisi kahelle ihimiselle saunaa mettäreissuille enemmän ko riittämiin. 

Täytyy sanoa, että oon viettäny muutamia unettomia öitä miettien, miten voisin kotikonstein toteuttaa reissussa saunan mahollisimman järkevästi. Sen verran palijon minä saunomista rakastan ja mikään ei istu suomalaiseen mielenlaatuun paremmin ko sauna keskellä erämaamaisemaa. Viime kesänä kokeiltiin tee-se-itse -telttasaunaa Verkkomaselässä leiriy'yttäessä ja vaikka sekin ihan onnistunut kokeilu olikin, aiheuttaa kivistä kyhätyn kiukaan piipun puuttuminen hieman ongelmia. Ennen saunaan menoa lämmittäminen täytyy luonnollisesti lopettaa ja hiilet vetää ulos ja heittää häkälöylyt, mikä vaikuttaa siihen, ettei löylyä taho riittää kovin pitkään, etenkään jos "kiuas" ei ole kovin iso. Pesuvesi täytyy myös lämmittää nuotiolla erikseen (meijän tapauksessa kahavipannussa ja Trangian kattiloilla) ellei sitten halua hurjapäänä huuhtoa hikiä pois ihan kylymässä luonnonveessä (mikäli sellainen sattuu lähistöllä olemaan). 

Voi minua pientä saunahullua! Löytyykö ruu'un takaa muita saunan rakastajia, jokka oisivat valamiit kuskaamaan saunan maailman ääriin, vai olenko ainua laatuani? Vitsailin jo siipallekin, ettäkö muut saa valamistujaislahajaksi ulukomaanmatkaa sun muuta, niin minä haluan telttasaunan. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!