torstai 31. heinäkuuta 2014

Ei nimi miestä (tai blogia) pahenna

Huhhuh, rankkaa saattaa tätä lapsukaista alulle näin hitaalla netillä (oon reissun päällä langattoman netin armoilla). Edellisen tekstin kuvia ladatessa ruokin, leikin ja pissatin koiruu'en (ikää 15 vk) ja katoin laatusarjoja, kuten Miehen puolikkaat ja Simpsonit. Kuvat tulee tosiaan olemaan ihan oleellinen osa tätä juttua, mutta ei pijä säikähtää, jos jonkun kerran pitäy'yn puhtaasti tekstilinjalla. Kuvien tärkey'estä kertoo se, että tälle blogille syntyi valehtelematta 30 banneria (no okei, ehkä kymmenen), joista toistaiseksi olen päätynyt tuohon erästä juhannusreissua esittelevään kollaasiin. Onpahan vaihtoehtoja, mistä valita sittenkö tuo alakaa näyttää tylsältä. Bannerin halusin ehottomasti tuommosena isona, koska nimikin on niin päräyttävä.

Mistä päästäänkin kukkaruukun kautta asiaan, eli siihen tarinaan nimen taustalla. 

Syy, miksi tämä blogi syntyi (ja miksi juuri näin aggressiivisella nimellä kuin "vihainen itälappilainen") löytyy viime keväästä. Ystävämme Valtion Rautatiet (opiskelijoitten keskuu'essa tutummin Venaa Rauhassa) eli VR päätti aikataulumuutoksien myötä tärvätä meijän itälappilaisten opiskelijoitten viimisen julukisen kulukuväylän kotipaikkakunnalle kevään ja alakukesän ajaksi. Aikataulut muuttuivat niin, ettei junalta joko ehtinyt viimeiseen kotia lähtevään linja-autoon, tai vaihtoehtoisesti Rovaniemellä oli perillä niin aikaisin, että edessä oli lähes parin tunnin oottelu. Edellinen linja-autovuoro taas ehti juuri lähteä Rovaniemeltä ennen junan saapumista. Pisteli vihaksi niin mahoton ko olla ja voi. Kyrpiintyneen kanssatoverin selevitellessä ystävällisesti Matkahuollosta, että voisiko linja-autojen aikatauluja muuttaa VR:n kanssa yhteen mätsääviksi, vastaus oli kielteinen vedoten siihen, ettei linja-autovuorot voi hyppiä kaikkien VR:n oikkujen mukaan, koska on muitakin matkustajia. Ymmärrettää, mutta siltikään ei ihan ymmärrettävää. Suurin osa matkustajista tuolle linja-autovuorolle kun tuli junasta, olihan se junan jatkoyhteys. Iso osa näistä matkustajista taas on mitä luultavimmin muualta kotiapäin reissaavia opiskelijoita. Ketään opiskelijaa ei ainakaan oman tietoni mukaan kiinnosta venailla matkalaukkuineen kahta tuntia Rollossa yhtä linja-autoa, vaan ennemmin ihimiset järjestävät kyytinsä jotenkin toisin. Tai yksinkertaisesti jättävät sitten menemättä. Sittemmin asia näyttäisi onneksi korjautuneen, mutta tällaiset katkokset julukisten sujuvassa kulukemisessa aiheuttavat varmasti näkyvän notkahuksen linja-autovuoron käyttäjämäärissä. Kuinka moni palaa takaisin julukisten käyttäjiksi sen jäläkeen, ko esimerkiksi ostaa pakon eessä oman auton? Ei tarvinne olla kovin suuri järkimoottori tajutakseen, ettäkö linja-autovuoron käyttäjät tarpeeksi vähenevät, voijaan pian lakata ajamasta kyseistä vuoroa, koska se ei ole kannattavaa. Kun ei ole niitä _matkustajia_, tiiättekös.

Ittekin olen tämän episodin jäläkeen boikotoinut kyseistä junalafkaa ja kulukenut saastuttavasti yksityisautoillen (toki myös kaikkialle muualle Suomenmaalla). Ehkä myös siksi, että se on palijon helepompaa. Minun kotoperälleni ei juuri julukisilla enää pääse ja kun asiat tehään riittäävän hankalaksi, laiska ja mukavuu'enhaluinen ihiminen valitsee sen helepomman vaihtoehon. VR on koittanut jo aijemmin alasajaa yöjunan ja makuuvaunuliikenteen Kemijärvelle (vaan eipäs onnistunutkaan, kiitos meijän vihaisten itälappilaisten!) ja esimerkiksi puu kulukee nykyään teitä pitkin rekkojen kyy'issä raiteitten sijaan, vaikka sellaiset kulukisi vieressä. Ihime kun eivät ole jo rullanneet niitäkin pois. Minusta tämä kielii ikävästi ajatusmaailmasta, jossa koko Suomi ei ole tasa-arvoinen ja Itä-Lappi nähdään alueena, jonne ei kannata panostaa ja jota pyritään kaikessa hilijaisuu'essa alasajamaan. No, ainaki yritetään, aina se hilijaisuus ei ihan onnistu.

Ja tämän hirviän pitkän sepostuksen, jonka aikana aasi tippui sillalta tarkoituksena oli siis kertoa, että VR-episodin jäläkeen kiehuin puhtaasta raivosta ja uhkasin perustaa blogin nimeltä "vihainen itälappilainen", johon rupiaisin purkamaan tätä kaikkea patoutunutta turhautumistani. No, se heitto oli lähinnä vitsi, mutta ajatus jäi pyörimään tuonne jonnekin pikkuaivojen kohdalle. Tai ehkä otsalohkoon, kuka tietää. Ja kappas vain, pitkällisten pohdintojen jäläkeen olemme tässä.

Ei tiiä kyllä yhtään, että kuinka tässä käy, mutta koska meisillä on tunnetusti palijon sanottavaa (ja iso kasa bannereita), niin eiköhän tämä ainaki jonku aikaa kulije. :D Tähtään kuitenkin ees aavistuksen parempaan suoritukseen kuin VR.

EDIT: Sain juuri kuulla, että aikatauluhässäkkä (KYLLÄ, juuri se) jatkuu ilimeisesti taas syksyllä, jolloin junat ja linja-autot lakkaavat taas kohtaamasta. Juuri kun esimerkiksi opiskelijat niitä kipeimmin tarvitsisivat. Täytynee ottaa tämä julukinen liikenne tarkempaan käsittelyyn vielä erikseen. Vihaiselle itälappilaiselle on selevästi tilausta. 

2 kommenttia:

  1. Nyt pääsee vielä junilta Itä-Lapin linkkuun (koska junat puksuttelee nopiampaa perilel), mutta aikataulut muuttuu taas 25.10 (muistaakseni) ja taidamme kaikki tietää mihin suuntaan... Logiikka: talvella junien pitää kulkea hitaammin -> matka kestää aiemmin -> VR ei aikaista junien lähtöaikaa vaan siirtää sitä myöhemmäs. Kanssatoverilla kyrpii kohta taas. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kanssatoverini! Heti kun tiedät aikatauluhässäkästä enemmän, ole ystävällinen ja informoi minua, niin saatan jopa avata sanaisen arkkuni aiheeseen liittyen.

      Poista

Tuliko kommentoitavaa? Kerro ihimeessä!